BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, 1 October 2011

Pembuka Selera








Kerabu Mangga Muda

Bahan-bahan:
4 biji mangga muda - dibuang kulitnya dan sagat
6 ulas bawang merah - dihiris
2 tangkai cili merah - dihiris
2 tangkai cili hijau - dihiris
1 sudu besar udang kering - dikisar
1 sudu besar cuka makan
5 ulas cili padi - dihiris
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1/2 cawan kacang tanah - disangai dan tumbuk kasar

Cara menyediakan:
1. Satukan kesemua bahan dalam mangkuk.
2. Gaul kesemua bahan itu hingga sebati.
3. Bolehlah dihidangkan.







Kerabu Lobak Merah

Bahan-bahan: 300gm lobak merah - diparut memanjang
30 gm bawang merah - dihiris
20 gm cili merah - dikisar halus
10 gm cili padi - dihiris
15 gm serai - dihiris
10 gm daun kunyit
10 gm belacan - dibakar
15 gm air perahan limau nipis
50 gm kerisik
10 gm garam halus
15 gm gula

Cara menyediakan:
1. Rebus lobak merah seketika.
2. Angkat dan tuskan.
3. Masukkan bahan-bahan yang telah dihiris.
4. Kemudian masukkan cili merah kisar dan belacan.
5. Gaul hingga rata.
6. Masukkan air perahan limau, kerisik, garam dan gula.
7. Kacau hingga rata.
8. Setelah siap, hias dan hidangkan dengan nasi panas.








Anyang Pakis

BAHAN-BAHAN:
500 gm pucuk paku
6 ulas bawang merah (hiris)

BAHAN-BAHAN TUMBUK:
3 tangkai cili merah
30 gm udang kering
3 sudu besar kerisik
2 cm belacan
1 biji limau nipis
Garam dan gula secukup rasa

CARA MENYEDIAKAN:
1) Siang pucuk paku, cuci, celur dan tuskan.
2) Gaulkan pucuk paku de­ngan bawang hiris serta bahan-bahan tumbuk.
3) Perahkan asam limau nipis dan gaul rata.








Choy Tham

Bahan-bahan: 4 batang sayur pak choy
3 ulas bawang putih
5 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap
1 sudu besar tepung jagung - dicampur dengan 1/2 gelas air
Bahan perasa secukupnya
Cara Menyediakan:
1. Celur sayur pak choy selama tiga minit dalam air panas, tuskan dan susun dalam pinggan.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih. Masukkan sos tiram, kicap dan bahan perasa. Kacau sebentar.
3. Masukkan pula campuran air dan tepung jagung. Dikacau lagi.
4. Apabila kuah pekat, tuangkan ke atas sayur dan dihidangkan.










Kubis Goreng Kunyit


Bahan-bahan: 600 gm kubis - dipotong halus
1 sudu besar serbuk kas-kas
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 sm halia - dimayang
1 tangkai cili merah - dimayang
1 labu bawang besar - dimayang
100 gm udang - dibuang kulit dan dibersihkan
1 biji tomato - dihiris nipis
1/2 cawan air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan cili merah yang dimayang.
2. Masukkan udang dan kacau bersama bawang besar dan cili merah.
3. Apabila bawang besar dan cili merah mulai agak layu, masukkan air.
4. Barulah dimasukkan serbuk kunyit, halia, tomato dan serbuk kas-kas.
5. Kacau hinga berbau wangi.
6. Akhir sekali, masukkan kubis dan garam. Kacau rata sebelum diangkat.







Tauhu Goreng Bersos Thousand Island

Bahan-bahan:
6 keping tauhu lembut
200 gm isi ikan - dicincang
100 gm isi udang - dicincang
2 biji telur
4 biji sengkuang cina - dicincang
Tepung salut rangup secukupnya
1 botol sos thousand island
Minyak untuk menggoreng
Bahan-bahan perisa:
1 sudu kecil serbuk kari daging
2-3 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
Garam secukup rasa
Cara Menyediakan:
1. Lenyek tauhu lembut dan satukan dengan isi ikan dan isi udang di dalam mangkuk. Masukkan bahan-bahan perisa, sengkuang cina dan telur, kemudian dikacau hingga sebati sebelum dimasukkan ke dalam loyang empat segi. Ratakan dan kukus selama 15 minit.
2. Setelah masak, sejukkan dan potong perlahan-lahan bentuk empat segi.
3. Bancuh tepung salut rangup dengan air secukupnya, celup kepingan tauhu dan goreng hingga kuning keemasan. Angkat, tus dan sejukkan, kemudian atur dalam pinggan.
4. Masukkan sos thousand island ke dalam plastik aising, gunting sedikit bahagian hujungnya dan paipkan sos ke atas tauhu.






Sambal Goreng Petai

Bahan-bahan:
100 gm ikan bilis - digoreng garing
200 gm petai
5 tangkai cili merah  - ditumbuk kasar
10 tangkai cili padi - ditumbuk kasar
5 ulas bawang putih - ditumbuk kasar
1 labu bawang besar - dihiris bulat
Sedikit garam, gula dan serbuk perasa
Cara menyediakan:
1. Petai jangan dibuang kulitnya. Basuh dan potong dua setiap matanya.
2. Kemudian goreng petai hingga garing. Angkat dan ketepikan.
3. Tumiskan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi hingga naik baunya.
4. Apabila garing, masukkan bawang besar yang telah dihiris, biarkan bawang layu.
5. Kemudian tambahkan garam, gula dan serbuk perasa secukupnya. Tumis hingga terbit minyak.
6. Masukkan petai dan ikan bilis, kacau biar semua bahan sebati. Kemudian bolehlah diangkat.



 Kentang Tumis Kari

Bahan-bahan:
5 biji kentang sederhana besar
1 batang lobak merah
300 gm udang - dibuang kulit dan dibersihkan
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
6 biji tomato kecil
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar serbuk perencah kari

Cara menyediakan:
1.  Kentang dibuang kulit dan dibersihkan.
2.  Kemudian, rebus kentang bulat-bulat hingga empuk.
3.  Lobak dikerat tiga. Kemudian dibelah empat.
4.  Rebus lobak hingga empuk.
5.  Tuangkan sedikit serbuk perencah kari di atas lobak dan udang. Gaul hingga rata.
6.  Tuangkan lebihan serbuk perencah kari di atas kentang pula. Gaul rata.
7.  Goreng kentang ini hingga garing. Angkat dan ketepikan seketika.
8.  Keluarkan minyak lebihan gorengan kentang tadi. Tetapi tinggalkan anggaran dua sudu besar minyak masak itu di dalam kuali untuk menumis.
9.  Bolehlah ditumis bawang putih yang telah ditumbuk halus.
10. Apabila bawang mulai garing, masukkan udang bersama lobak merah yang telah dilumur perencah kari tadi.
11. Biarkan agak kering dan masukkan sos tiram.
12. Kemudian, masukkan kentang yang telah digoreng tadi.
13. Masukkan juga tomato kecil.
14. Gaul rata sebelum diangkat.

0 comments: